Fysio

Kwaaltjes, pijntjes en andere aandoeningen die u het leven zuur maken: daar houdt de fysio zich mee bezig. Wat kan de fysio voor u betekenen?

De fysio en zijn fysiotherapie

Iedereen kent hem wel: de fysiotherapeut, kortweg de fysio. U kent ongetwijfeld ook wel iemand die wel eens naar de fysio gaat, om wat voor reden dan ook. De fysio houdt zich volledig bezig met de manier waarop u loopt, zit, staat en ligt – of, zoals de fysiotherapeuten het onderling noemen: het steun- en bewegingsapparaat van de mens. Er kan van alles en nog wat misgaan met dat ingewikkelde apparaat. Elke generatie kent haar eigen problemen: mijnwerkers krijgen last van hun knieën en rug doordat ze constant gebukt te werk moeten gaan, moderne kantoorwerkers krijgen last van hun pols, en de moderne jeugd groeit krom dankzij de zinderende populariteit van de smartphone. De fysio helpt al die mensen.

Fysio: een beschermd beroep

Veel beroepen waarbij de professionaliteit van de professional absoluut niet in twijfel mag worden getrokken, zijn beschermde beroepen. Zo mag u uzelf niet van de ene op de andere dag rechter, soldaat, of fysiotherapeut noemen. Doet u dat wel, dan wordt u opgepakt. Bij sommige beroepen geldt die regel niet: u kunt uzelf zomaar vertaler of tekstschrijver noemen. Om uzelf officieel fysiotherapeut te mogen noemen, moet u de vierjarige HBO-opleiding fysiotherapie afronden. Daarnaast moet u ook nog BIG-geregistreerd zijn. BIG staat voor ´Beroepen in de Individuele Gezondheidszorg´ en is een register waarin alle gezondheidswerkers met een officiële erkenning in Nederland staan vermeld. Wanneer u dus naar de fysio gaat, weet u honderd procent zeker dat u door een vakman wordt geholpen die zijn vak verstaat.

Fysio: allerlei takken

De ene fysio is de andere niet. Net zoals artsen specialiseren fysiotherapeuten zich in allerlei onderverdelingen. De ene fysio houdt zich bijvoorbeeld bezig met het menselijk lichaam op de werkplek. Hij behandelt voornamelijk mensen die door slechte werkomstandigheden lichamelijke problemen of klachten hebben opgelopen. Wanneer u bijvoorbeeld schilder bent en last van uw schouder heeft doordat u continu met uw handen boven uw hoofd moet schilderen kunt u het beste naar een arbeidsfysiotherapeut gaan. Een bedrijfsfysiotherapeut houdt zich ook met die tak van de fysiotherapie bezig, maar fungeert juist als een adviseur voor bedrijven. Hij licht bedrijven en ondernemers in over hoe ze hun werkplek en die van hun werknemers zo kunnen inrichten dat hun werknemers zo lang mogelijk gezond blijven. U kunt zich voor een behandeling van uw schouder ook tot hem wenden, maar dat heeft weinig zin, omdat hij zich alleen bezighoudt met de bedrijfskant. Verrekt u tijdens het sporten constant de spieren in uw bovenbeen, dan kunt u het beste naar een sportfysiotherapeut gaan. Hij heeft veel verstand van de bewegingen en de afmattingen die uw lichaam moet doorstaan terwijl u sport. Wanneer u een fysio uitzoekt, moet u dus goed letten op waarin hij zich heeft gespecialiseerd.

De behandeling van een fysio

Uw fysio kan u op allerlei manieren behandelen. Negen van de tien keer komt er gewichtstraining bij de behandeling kijken. Het doel daarvan is niet om u om te toveren in een spierbonk, maar juist om de oorzaak van het probleem, zoals een slappe spier, te verhelpen, door die spier te versterken. Daarmee voorkomt u dat u over een jaar weer naar de fysio moet om een aandoening te laten behandelen. Heeft u bijvoorbeeld een peesontsteking in uw elleboog, dan zal de fysio u opdragen gewichtsoefeningen te doen waarbij de elleboog flink wordt belast. Daardoor wordt het lichaam aangespoord de elleboog sterker en soepeler te maken, waarmee u toekomstig letsel voorkomt.

Loopt u zelf al een tijdje rond met pijn? Oriënteert u zich dan ook op de homepage van Fysiotherapie Informatie. Via ons contactformulier kunt u ook in contact gebracht worden met een fysiotherapeut bij u in de buurt of vind een praktijk via praktijk zoeken.

Bekijk ook informatie over: