Fibromyalgie

FibromyalgieMensen met fibromyalgie hebben voortdurend pijn, zonder dat de oorzaak duidelijk is. Fysiotherapie kan in veel gevallen de pijn verlichten.

De medische term fibromyalgie betekent letterlijk ‘pijn in bindweefsels en spieren’. Het is een verzamelnaam voor een reeks aandoeningen waarbij u pijn voelt zonder dat u er een duidelijke oorzaak voor kunt aanwijzen. Uw omgeving denkt vaak dat u zich de pijnen inbeeldt. Dat maakt het leven voor mensen met fibromyalgie extra moeilijk. Daarom is het goed om te weten dat u niet de enige bent. Voor steun bij lotgenoten kunt u terecht bij “Fibromyalgie en Samenleving“, de nationale vereniging voor fibromyalgie-patiënten. Verder kunt u terecht op Fibromyalgie.nl en op de pagina van het reumafonds over fibromyalgie. De lichamelijke klachten van fibromyalgie helemaal wegnemen lukt meestal niet, maar er zijn wel manieren om de pijn te verlichten. Veel mensen hebben baat bij fysiotherapie. Ook zijn er allerlei voedingssupplementen te koop waar u misschien iets aan heeft. Maar nogmaals: fibromyalgie is een verzamelnaam voor uiteenlopende aandoeningen. Wat voor u het beste werkt, kan niemand u vertellen. U moet het zelf uitvinden door gewoon van alles te proberen.

Behandeling van fibromyalgie

Volgens het Nederlands Huisartsen Genootschap kunt u, afhankelijk van de precieze aard van uw klachten, uw fibromyalgie het beste op een van de onderstaande manieren aanpakken.

  • Een fysiotherapeut of oefentherapeut kan u oefeningen geven om te leren wat makkelijker te bewegen. Ook kan deze u tips geven voor een goede lichaamshouding.
  • Als de fibromyalgie uw leven gaat beheersen, kan het goed zijn om uw situatie met een psycholoog te bespreken. Het is heel normaal dat de pijn leidt tot hevige moeheid, negatieve gedachten, angst en depressies. Een psycholoog kan u helpen bekijken hoe u sommige dingen in uw leven zo kunt aanpassen dat het iets beter met u gaat.
  • Cognitieve gedragstherapie is bedoeld om u op een andere manier naar uw klachten te leren kijken. Voor een deel maakt u de fibromyalgie onbewust erger doordat u er gespannen mee omgaat. Vaak worden de klachten minder als u deze vicieuze cirkel weet te doorbreken.
  • In groepstherapie wisselt u tips en ervaringen uit met andere mensen die ook fibromyalgie hebben, en doet u oefeningen om negatieve gedachten te vervangen door positieve.
  • Gezinstherapie of relatietherapie kan helpen als uw omgeving lijdt onder uw humeur, angst of somberheid als gevolg van uw pijn of vermoeidheid.
  • Door ontspanningsoefeningen leert u om uw lichaam en gedachten tot rust te laten komen. Waarschijnlijk kunt u dan beter met uw fibromyalgie omgaan, omdat de klachten u dan niet meer zo in de weg zitten.
  • In sommige gevallen kan fibromyalgie leiden tot depressiviteit. Vaak is behandeling door een psycholoog voldoende om dit op te lossen. Soms zijn er ook antidepressiva nodig.

Fysiotherapie en fibromyalgie

Zoals gezegd, fibromyalgie is niet één ziekte, maar een verzamelnaam voor allerlei verschillende aandoeningen. De beste behandeling voor fibromyalgie is daarom voor iedereen verschillend. Schaam u niet om met geestelijke klachten naar een psycholoog te gaan. Veel mensen hebben door hun fibromyalgie last van spanningen. De praktijk wijst uit dat een psycholoog in veel gevallen kan helpen om er de scherpe kantjes van af te halen. Ook aan de lichamelijke klachten van fibromyalgie valt gelukkig veel te doen, al is er nog geen methode om fibromyalgie volledig te genezen. Heeft u moeite met bewegen, dan kan fysiotherapie in veel gevallen heilzaam zijn. Daarnaast hebben veel mensen met fibromyalgie baat bij de ontspanningsoefeningen die de fysiotherapeut u kan leren. Het kan hoe dan ook geen kwaad om u met uw vragen en uw pijnklachten te wenden tot een fysiotherapeut.

In onze bedrijvengids kunt u een fysiotherapeut bij u in de buurt zoeken. Heeft u nog vragen? Neem dan contact met ons op. Op Fysiotherapie Informatie kunt u overigens nog meer relevante informatie over fysiotherapie terugvinden.

Bekijk ook informatie over: