Ergotherapie

Ergotherapie

Een ergotherapeut is een behandelaar die mensen met een beperking helpt om normale dagelijkse handelingen uit te kunnen voeren. Ergotherapie kan geweldige effecten hebben voor wie moeite heeft met het uitvoeren van dagelijkse handelingen. 

Wat is ergotherapie eigenlijk precies?

Ergotherapie behoort tot de paramedische tak van de geneeskunde. Daartoe behoren ook andere therapievormen, zoals fysiotherapie en haptotherapie. De naam ergotherapie verwijst naar het Griekse woord ergos, dat werk of handeling betekent. Ergotherapie is er dan ook op gericht om het uitvoeren van dagelijkse handelingen, werk of bewegingen mogelijk of makkelijker te maken. Bij cliënten kunnen moeilijkheden rondom het dagelijks bewegen en functioneren ontstaan door lichamelijke of psychische problemen. Een ergotherapeut levert middels ergotherapie altijd zorg op maat: er wordt eerst gekeken naar de wensen van een cliënt voordat de behandeling ontworpen en gestart wordt. Daardoor kunnen specifieke moeilijkheden effectief aangepakt worden tijdens de ergotherapie. Hierbij overlegt een ergotherapeut zo nodig met andere betrokken paramedici. Een ergotherapeut heeft de opleiding ergotherapie afgerond. Dit is een hbo-opleiding die resulteert in de titel bachelor of health. Ergotherapeuten werken op diverse plekken. U vindt ze in ziekenhuizen, maar ook op scholen, woonvormen, dagbestedingscentra, verzorgingstehuizen en revalidatie-instellingen. Sommige ergotherapeuten werken als zelfstandige en hebben een eigen praktijk voor ergotherapie. U kunt een ergotherapeut gemakkelijk online opzoeken.

De mogelijkheden van ergotherapie

Ergotherapie is een behandelvorm die geschikt is en toegepast wordt bij verschillende groepen cliënten. De behandeling wordt aangewend in de volgende situaties:

 • bij kinderen die moeite hebben met hun hand-oogcoördinatie en daardoor bij het schrijven problemen ondervinden;
 • bij mensen die moeite hebben met het uitvoeren van dagelijkse activiteiten als wassen en aankleden;
 • bij een alleenstaande ouder die kampt met psychische problemen;
 • bij patiënten met dementie die (zo lang mogelijk) veilig zelfstandig willen blijven;
 • bij het ontwerpen van woonvormen voor mensen met een lichamelijke of psychische handicap;
 • bij het revalideren van iemand die een ongeluk heeft gehad.

Ergotherapie wordt dus zowel bij kinderen als bij ouderen gebruikt en is zowel bij psychische problemen als bij lichamelijke klachten efficiënt. Een ergotherapeut stelt een ergotherapie behandelplan dan ook bijna altijd samen met anderen op. Dat kan bijvoorbeeld een leerkracht zijn, een ouder, een logopedist, een diëtist, een mantelzorger, een verpleegkundige of een bejaardenverzorger.

Bij welke klachten is ergotherapie toepasbaar?

Ergotherapie is toepasbaar bij verschillende klachten in uiteenlopende gebieden. Dat kunnen moeilijkheden zijn op het gebied van productiviteit (op school of op het werk), met zelfredzaamheid (verzorging, huishoudelijke taken), sport, tekortkomingen van een woning (bijvoorbeeld drempels) en beweging (rolstoel, rollator). Het gebied van ergotherapie strekt zich daarom ook uit van ouderenzorg tot aan psychische ondersteuning en van ontwikkeling (van kinderen) tot aan revalidatie.

De resultaten van ergotherapie

Ergotherapie kan grote effecten hebben. Voor veel mensen met lichamelijke of psychische klachten is de confrontatie met het dagelijks leven het moeilijkst. Ze kunnen zichzelf bijvoorbeeld niet meer verzorgen (aankleden, opmaken, wassen) zoals ze dat zouden willen of het lukt ze niet meer om voor het eten te zorgen. De dagelijkse worsteling hiermee kan de kwaliteit van leven ernstig verminderen. Ergotherapie kan cliënten die hiermee worstelen verlichting bieden. Het uitvoeren van dagelijkse bewegingen kan dan een stuk gemakkelijker worden.

 • Een oudere vrouw kan zich met behulp van ergotherapie gemakkelijker aankleden;
 • Een meisje dat door een ongeluk in een rolstoel gekomen is, leert opnieuw koken;
 • Een werknemer met specifieke klachten kan zijn werk gemakkelijker uitvoeren;
 • Een man met reuma krijgt de juiste hulpmiddelen aangemeten;
 • Een jongen met een blessure kan door ergotherapie zijn favoriete sport weer uitoefenen;
 • Een kind leert alsnog veters strikken en boterhammen smeren.

Een passende vorm van ergotherapie richt zich op concrete problemen die met slimme en praktische methoden verminderd of opgelost worden. Meer voorbeelden en relevante aandoeningen vind u tevens via de homepage van Fysiotherapie Informatie. Natuurlijk kunt u altijd contact met ons opnemen voor meer informatie over ergotherapie. Bovendien vindt u op de pagina praktijk zoeken binnen een handomdraai een praktijk bij u in de buurt.

Bekijk ook informatie over: