Duizeligheid

DuizeligheidDuizeligheid kan zich in allerlei vormen voordoen. De meeste mensen zijn net als u waarschijnlijk wel eens duizelig geweest. Duizeligheid is op zich meestal een onschuldig symptoom, maar als er steeds sprake is van duizeligheid, dan kan het belangrijk zijn de oorzaak te achterhalen om vervolgens met een behandeling te kunnen beginnen.

Wat is duizeligheid precies?

Als u last heeft van duizeligheid, dan kunt u dat ervaren als een gevoel van instabiliteit. Er wordt ook wel gesproken van een verstoorde relatie tot de ruimtelijke omgeving waarin u aanwezig bent. U krijgt als mens doorlopend informatie uit de omgeving binnen en die informatie heeft onder meer betrekking op de positie van uw lichaam in de betreffende ruimte. Er zijn diverse systemen van uw lichaam die de informatie doorgeven, zoals het evenwichtsorgaan. Dat orgaan is gevoelig voor veranderingen van snelheid en stand van uw hoofd. Het evenwichtsorgaan bevindt zich in het rotsbeen en samen met het binnenoor vormt dat het slakkenhuis. De ogen geven eveneens informatie door als zintuig. Probeer maar eens rechtuit te lopen met uw ogen dicht. Verder wordt er ook nog informatie verkregen door het gevoel in spieren en pezen, waarbij er uit de nek en benen signalen kunnen worden gegeven. Samenvattend geven de volgende systemen in uw lichaam informatie door over de ruimte om u heen:

  • Evenwichtsorgaan
  • Ogen
  • Spieren en pezen

Als er onbekende signalen of verkeerde signalen worden doorgegeven aan het bewustzijn in de grote hersenen, dan kan een gevoel van duizeligheid worden ervaren. Het is echter niet mogelijk om duizeligheid te meten en dat maakt het vaststellen van de oorzaak van de duizeligheid vaak moeilijk.

Oorzaken van duizeligheid

Aangezien er verschillende vormen van duizeligheid zijn, ligt het ook voor de hand dat er diverse oorzaken voor verantwoordelijk zijn. Zo kunt u tijdens het autorijden een licht en draaierig gevoel in uw hoofd krijgen. Dit type duizeligheid wordt ook wel reisziekte genoemd. Uw hersenen ontvangen dan informatie van verschillende systemen die tegenstrijdig is. Treedt duizeligheid op in combinatie met een hongergevoel of zweetaanval, dan wordt dat ook wel hypoglycemie genoemd. De oorzaak daarvoor is dat u te weinig suiker in uw bloed heeft. U kunt ook met duizeligheid te maken krijgen als gevolg van een virus, waarbij de kanalen in het binnenoor verstopt raken. Bij de belangrijkste vormen van duizeligheid kan onderscheid gemaakt worden tussen een licht gevoel in uw hoofd, draaiduizeligheid en bewegingsonzekerheid. Vooral ouderen kunnen te maken krijgen met bewegingsonzekerheid en als gevolg daarvan duizeligheid ervaren. De onzekerheid kan het gevolg zijn van een vermindering van spierkracht of van achteruitgang van de lichamelijke conditie. Ook het slechter kunnen zien kan een oorzaak zijn van bewegingsonzekerheid net als angst of spanning. Daarnaast zijn er ook nog medicijnen die duizeligheid als bijwerking hebben.

Behandeling van duizeligheid

Bij duizeligheid kan het advies gegeven worden om zelf een dagboek bij te houden. Zo wordt duidelijk om welke vorm van duizeligheid het gaat en op welke momenten en in welke omgeving u duizelig wordt. Op basis daarvan kan de huisarts achterhalen om welke vorm het gaat en wat er aan de duizeligheid gedaan kan worden. Bij ouderen die te maken hebben met bewegingsonzekerheid kunnen verschillende acties worden ondernomen. Zo is het belangrijk om de spierpracht en conditie te verbeteren en door langzaam op te staan. Vitaminen en supplementen kunnen als aanvulling gebruikt worden op een gezond voedingspatroon. Life Extension voorziet bijvoorbeeld in een breed aanbod van voedingssupplementen en vitaminen. Doordat het bij deze vorm van duizeligheid om bewegingsonzekerheid gaat, kan een behandeling bij de fysiotherapeut uitkomst bieden. Oefeningen om de spierkracht en uithoudingsvermogen te verbeteren zijn een belangrijk onderdeel van de behandeling.

Als u meer informatie wilt over de mogelijkheden van fysiotherapie om duizeligheid aan te pakken, kunnen wij u in contact brengen met een fysiotherapeut. Neem hiervoor contact met ons op of bekijk welke praktijken bij u in de buurt te vinden zijn via praktijk zoeken.

Voor meer informatie over fysiotherapie, zoals tarieven, kunt u altijd terecht op Fysiotherapie informatie.

Bekijk ook informatie over: