Coxartrose

CoxartroseCoxartrose wordt in de volksmond ook wel ‘versleten heup‘ genoemd en is de meest voorkomende aandoening aan het heupgewricht.

Coxartrose is een aandoening aan het heupgewricht die met name onder ouderen voorkomt. Bij mensen die last hebben van coxartrose is het kraakbeen in het heupgewricht in dikte afgenomen en in sommige gevallen in zijn geheel verdwenen. Daarnaast is het vloeistof- of synoviumgehalte in het heupgewricht verminderd bij coxartrose. Door de nog maar beperkte aanwezigheid van synovium verliest het gewricht aan soepelheid en worden schokken minder goed opgevangen. De afbraak van het kraakbeen en het smeermiddel synovium heeft tot gevolg dat de botten op de plaats van het heupgewricht bij het bewegen over elkaar schuren. Hierdoor ervaren mensen die lijden aan coxartrose veel pijn aan het getroffen heupgewricht.

De belangrijkste oorzaken van coxartrose

Tijdens het verouderingsproces is de geleidelijke afbraak van het kraakbeen in de gewrichten onontkoombaar. Artsen stellen dat eigenlijk iedereen na het vijfenvijftigste levensjaar in meer of mindere mate te maken krijgt met artrose of coxartrose. Het staat echter vast dat slijtage van het heupgewricht bij vrouwen ongeveer twee keer vaker voorkomt dan bij mannen. Het aantal mensen in Nederland dat last heeft van coxartrose bedraagt meer dan 230.000 en door de vergrijzing van de bevolking zal het aantal mensen met coxartrose in de komende decennia alleen maar toenemen. Er zijn diverse factoren die meespelen bij het ontstaan van coxartrose of die de slijtage van het kraakbeen in het heupgewricht kunnen verergeren. Hiertoe behoren onder meer een afwijking in de stand of vorm van de gewrichtspunten, overbelasting, lokaal zwakke spieren, blessures, erfelijkheid en overgewicht. Doordat relatief meer Nederlanders met overgewicht te maken hebben, wordt een toename van coxartrose verwacht. Men houdt er rekening mee dat het aantal mensen dat lijdt aan coxartrose in 2040 met meer dan vijftig procent zal zijn gestegen.

Coxartrose, aanhoudende pijn bij bewegen eerste aanwijzing

Coxartrose ontstaat in de loop der jaren en een van de eerste verschijnselen die vaak wordt gemeld is een pijnlijk gevoel in het heupgewricht tijdens het bewegen. Deze pijn doet zich over het algemeen in een groter gebied voor en kan zich uitstrekken van de bil tot de knie. Coxartrose beperkt vooral de draaibewegingen van de heup, waardoor lopen, traplopen en bukken bemoeilijkt wordt. Ook als iemand die aan coxartrose lijdt voor langere tijd staat, zal dit tot pijn in de getroffen heup en het bovenbeen kunnen lijden. Hierdoor zal de patiënt met coxartrose de heup in veel gevallen ontzien door deze minder of in het geheel niet meer te belasten. Dit leidt op zijn beurt tot stramheid en stijfheid van het gewricht, een ongemak dat een van de andere kenmerken is van coxartrose. De patiënt zal dit stramme gevoel ook gewaarworden bij het ontwaken, wanneer het heupgewricht door nachtrust immers een aantal uren inactief is geweest.

Wat is er te doen aan coxartrose?

Vooralsnog is er geen middel waarmee coxartrose kan worden genezen, en is het verzachten van de pijn van coxartrose en het stimuleren van de functie van het heupgewricht het enige wat artsen kunnen doen. Hiertoe worden pijnstillers als paracetamol of Ibuprofen voorgeschreven. Dit laatste medicijn heeft bovendien ontstekingsremmende eigenschappen, wat een positieve uitwerking heeft als het heupgewricht ook nog geïrriteerd is. Afgezien van pijnverlichting is bewegen of manuele therapie een belangrijk wapen in de strijd tegen coxartrose. Door verminderde beweging zal de stijfheid van het heupgewricht toenemen en wandelen of fietsen wordt indien mogelijk dan ook aangeraden. Bij overgewicht zal bewegen in combinatie met afvallen een positieve uitwerking hebben en de klachten van coxartrose doen verminderen. Mocht bewegingstherapie niet het gewenste effect hebben, dan kan het heupgewricht worden vervangen door een kunstheup.

Om meer te weten te komen over coxartrose  kunt u contact opnemen met een fysiotherapeut. In onze bedrijvengids kunt u een fysiotherapeut bij u in de buurt zoeken. Heeft u nog vragen? Neem dan contact met ons op.

Bekijk ook informatie over: