Clusterhoofdpijn

ClusterhoofdpijnOngeveer 4 op de 1.000 mensen in West-Europa en Noord-Amerika lijden aan clusterhoofdpijn: een extreme vorm van hoofdpijn die ook wel een suicidal headache wordt genoemd.

Clusterhoofdpijn is een hoofdpijnvorm die wordt gezien als de meest extreme pijn die er is. Een andere naam voor clusterhoofdpijnvorm is dan ook wel “suicidal headache”. De gevolgen van clusterhoofdpijn kunnen ernstig zijn, gevolgen zoals onbegrip van de omgeving en geheugen- en concentratiestoornissen komen vaak voor. Er wordt veel onderzoek gedaan naar de oorzaak van clusterhoofdpijn, maar er is weinig over de hoofdpijn bekend. Aangezien het ook lastig is te diagnosticeren, is het moeilijk een passende behandeling voor te schrijven. Gelukkig is clusterhoofdpijn over het algemeen goed te behandelen door fysiotherapeuten. Zij kunnen ervoor zorgen dat de klachten van clusterhoofdpijn afnemen en niet meer terugkomen.

De oorzaken van clusterhoofdpijn

Clusterhoofdpijn is een extreme hoofdpijn in de omgeving van één van de ogen en/of de slaap. De pijn is zo goed als onhoudbaar en kent vrijwel geen verschillende gradaties. Aanvallen kunnen variëren van vijftien minuten tot drie uur en kunnen meerdere keren per dag voorkomen. Ze komen meestal abrupt op in de nacht, waardoor mensen vaak lijden aan slaapgebrek. Er zijn nog geen heldere resultaten over de oorzaken van clusterhoofdpijn. Wel zijn er aanwijzingen dat de hypothalamus (een gebied in de hersenen) een rol speelt. Er werd een verhoogde activiteit van de hypothalamus geconstateerd tijdens scans die bij verschillende proefpersonen zijn gemaakt gedurende hoofdpijnaanvallen. Andere factoren die een rol kunnen spelen bij clusterhoofdpijn zijn hormonen en erfelijkheidsfactoren; deze factoren worden verder onderzocht. Andere onderzoekers beweren dat er tijdens een clusteraanval neuropeptiden (bepaalde eiwitten) uit de zenuwuiteinden rond de bloedvaten in de hersenen vrijkomen. Er ontstaat hierdoor een vaatverwijding van de bloedvaten met kenmerken die ook bij een ontsteking een rol spelen. Factoren die bij bijna alle patiënten clusterhoofdpijn uitlokken, zijn de smaakversterkers E620 tot en met E627 en slaap (vooral dutjes overdag). Tijdens een aanval van clusterhoofdpijn kunnen de volgende symptomen worden waargenomen:

  • Een stekende scherpe pijn aan één zijde van het hoofd, vaak rond het oog en de slaap
  • Tranend oog, aan de pijnzijde
  • Verkleining van de pupil aan de pijnzijde
  • Verstopte neus aan de pijnzijde
  • Verhoging van de lichaamstemperatuur
  • Verhoogde spierspanning

De gevolgen van clusterhoofdpijn

Clusterhoofdpijn doet niet alleen erg zeer, de gevolgen kunnen ook vervelend zijn. De pijnlijke aanvallen zorgen voor stress en angst voor een volgende aanval. Clusterhoofdpijn komt voornamelijk in de nacht voor, waardoor men aanzienlijk minder slaapt. Het lichaam raakt overbelast en de weerstand gaat achteruit. Daarnaast kan clusterhoofdpijn invloed hebben op het sociale leven en op het werk. Tijdens een clusterperiode is het lastig om uw werk goed te doen en dit kan zorgen voor irritaties bij collega’s. Clusterhoofdpijn kan zelfs zorgen voor arbeidsongeschiktheid: de pijn is zo heftig dat het niet meer mogelijk is om je werk goed te doen. Gelukkig bestaan er verschillende verenigingen voor mensen met clusterhoofdpijn. Patiënten kunnen hier steun zoeken en hun ervaringen delen met lotgenoten. Voor meer informatie over clusterhoofdpijn kun je ook een kijkje nemen op de homepage van Fysiotherapie informatie.

De behandeling van clusterhoofdpijn

Behandelingen die werken tegen clusterhoofdpijn verschillen per persoon. Er zijn meerdere medicijnen verkrijgbaar die de pijn kunnen verlichten. Er kan echter niet gegarandeerd worden dat deze medicijnen zullen werken. Een andere methode die regelmatig wordt gebruikt bij clusterhoofdpijn is het inademen van zuivere zuurstof. Door zes tot negen liter per minuut in te ademen kan een opkomende aanval voorkomen worden. Bij ongeveer de helft van de patiënten is deze methode effectief. Deze handelswijze zorgt er alleen niet voor dat volgende aanvallen van clusterhoofdpijn worden voorkomen. Behandelingen bij de fysiotherapeut kunnen daar wel voor zorgen. Door middel van mobiliserende technieken kan de fysiotherapeut ruimte maken voor zenuwen en bloedvaten. Verder kan de fysiotherapeut door houding- en bewegingscorrecties ervoor zorgen dat de aanvallen niet meer terugkomen. De fysiotherapeut kan u verder helpen bij meer vragen over clusterhoofdpijn.

Hulp nodig bij het lokaliseren van een therapeut die uw clusterhoofdpijn kan behandelen? Neem dan contact met ons op of ga naar praktijk zoeken. Veer meer informatie over fysiotherapie kunt u op Fysiotherapie Informatie terecht.

Bekijk ook informatie over: