Claudicatio intermittens

Claudicatio intermittensClaudicatio intermittens is een vaatziekte die zich voordoet in de slagaderen of bloedvaten van de benen. Mensen die aan claudicatio intermittens lijden, zullen tijdens het lopen na enige tijd pijn in één of beide benen gewaarworden. De aandoening staat ook wel bekend onder de naam etalagebenen.

Aan het ontstaan van claudicatio intermittens ligt een vernauwing van de beenslagader ten grondslag, waardoor er minder zuurstof beschikbaar is voor de beenspieren. Dit uit zich in een pijnlijk gevoel in het door claudicatio intermittens getroffen been. Als u enkele minuten stilstaat en de spieren zich laten ontspannen, zorgt de bloedsomloop ervoor dat het zuurstofgehalte wordt aangevuld, waarna de klachten zullen verminderen. In Nederland is claudicatio intermittens daarom bekend onder de benaming ‘etalagebenen’.

Claudicatio intermittens of ‘onderbroken kreupelheid’

Zuurstof is essentieel om de spieren van energie te voorzien en wordt via de bloedstroom in de slagaderen gedistribueerd in het lichaam. Als gevolg van de verminderde zuurstoftoevoer zal in de beenspieren van iemand die last heeft van claudicatio intermittens een gevoel van pijn of kramp worden ervaren. Deze pijn is weliswaar van tijdelijke aard, maar heeft vaak een blijvend karakter. De Nederlandse term voor claudicatio intermittens heeft dan ook alles te maken met de dagelijkse praktijk van patiënten die aan deze vaatziekte lijden. Als zij tijdens het lopen namelijk kramp of pijn voelen opkomen en die door enige tijd stil te blijven staan weer willen laten afzwakken, kunnen ze dit doen door bijvoorbeeld in een etalage van een winkel naar de uitgestalde producten te kijken. Na het afnemen van het pijnlijke gevoel in het been met claudicatio intermittens kan men zich weer een tijdje zonder spierklachten voortbewegen. Uiteraard is de duur hiervan afhankelijk van hoe ernstig de vaatziekte  claudicatio intermittens zich bij de desbetreffende patiënt heeft geopenbaard. Vrij vertaald uit het Latijn betekent claudicatio intermittens ‘onderbroken kreupelheid’ en dit geeft goed aan dat er geen sprake is van blijvend slecht ter been zijn. De pijnlijke kramp die claudicatio intermittens veroorzaakt is voor een patiënt desalniettemin een probleem dat tijdens elke wandeling terugkeert.

Oorzaak van claudicatio intermittens

De oorzaken van een beenslagadervernauwing en het optreden van claudicatio intermittens zijn divers. Het ouder worden an sich heeft bijvoorbeeld al tot gevolg dat de doorsnede van een slagader zal afnemen. Dit wordt veroorzaakt doordat vet en kalk zich op de aderwand afzet, een natuurlijk proces dat ook wel slagaderverkalking wordt genoemd. Er zijn uiteraard omstandigheden die deze verkalking en het ontstaan van claudicatio intermittens kunnen versnellen, waaronder:

  • stress
  • roken
  • artritis
  • diabetes
  • overgewicht
  • te weinig bewegen
  • te hoge bloeddruk
  • te hoog cholesterolgehalte

Artsen stellen dat met name het stoppen met roken cruciaal is bij mensen die lijden aan claudicatio intermittens en de algemene indruk in de medische wereld is, dat dit meer effect heeft dan het gebruik van medicijnen. Om een operatie die erop gericht is bij een patiënt de slagaderen te verwijden van enig nut te kunnen laten zijn, is stoppen met roken voor chirurgen dan ook een voorwaarde.

Claudicatio intermittens – verschijnselen en behandelmethodes

De symptomen van claudicatio intermittens doen zich uitsluitend voor in de benen, maar beperken zich niet tot een bepaalde spiergroep. Zo kunt u bijvoorbeeld kramp, pijn of een verdoofd of vermoeid gevoel krijgen in de dijbeen- of kuitspieren, maar claudicatio intermittens kan zich ook openbaren in de voet- of bilspieren. Sommige mensen ervaren bij claudicatio intermittens een koud gevoel in de voeten. Gezonde voeding, regelmatig wandelen en niet roken maken onderdeel uit van de bestrijding van claudicatio intermittens, indien nodig aangevuld met bloeddruk- of cholesterolverlagende medicijnen en/of looptraining. Slagaderverwijding kan niet met medicijnen worden bereikt. Wendt u voor meer informatie over claudicatio intermittens tot een fysiotherapeut.

U kunt via onze pagina praktijk zoeken, eenvoudig een fysiotherapiepraktijk vinden. Ook kunt u direct contact opnemen om een geschikte therapeut in uw omgeving te vinden. Voor meer informatie over fysiotherapie gaat u naar de homepage van Fysiotherapie Informatie.

Bekijk ook informatie over: