Chiropractie

ChiropractieBij chiropractie worden gewrichten of de wervelkolom gemasseerd met als doel andere spier- en gewrichtsklachten te genezen. Chiropractie is legaal, maar omstreden. Volgens critici kan chiropractie leiden tot ernstig letsel. Bij nekklachten kan ook een fysiotherapeut helpen.

Volgens de chiropractie (ook wel geschreven als chiropraxie of chiropraxis) worden alle processen in het lichaam bestuurd door het zenuwstelsel. In het bijzonder zijn volgens de chiropractie spier- en gewrichtspijnen te herleiden op problemen in het zenuwstelsel, en te behandelen door op de juiste wijze gewrichten of de wervelkolom te manipuleren. Aangezien chiropractie omstreden is, is slechts in sommige Europese landen chiropractor een wettelijk erkend beroep, met bevoegdheden die vergelijkbaar zijn met die van bijvoorbeeld een tandarts. De Nederlandse overheid rekent chiropractie echter tot de ‘alternatieve of complementaire geneeskunde’: u bent vrij om uw heil te zoeken in chiropractie, zolang u dit maar niet ziet als vervanging van de traditionele geneeskunde. Reden voor deze terughoudendheid is, dat de werking van chiropractie nooit wetenschappelijk bewezen is. Bovendien zijn er aanwijzingen dat chiropractie gevaarlijk kan zijn.

Zelfregulering door beoefenaren van chiropractie

In Nederland mag iedereen die chiropractie uitoefent zich chiropractor noemen. Het is geen beschermd beroep. Om patiënten zekerheid te geven over de kwaliteit van een chiropractor is de Stichting Chiropractie Nederland (SCN) opgericht. De SCN controleert dat de bij deze stichting ingeschreven beoefenaren van chiropractie voldoen aan bepaalde kwaliteitseisen die zijn opgesteld in nauwe samenwerking met de Kwaliteitscommissie van de Nederlandse Chiropractoren Associatie (NCA). Volgens de NCA is het risico dat door critici aan chiropractie wordt toegeschreven – dat bij de behandeling van nekklachten een belangrijke ader naar de hersenen kan scheuren – zeer klein en al helemaal niet groter dan bij behandeling door een reguliere arts. Voorwaarde is daarbij wel dat de chiropractor een universitaire studie heeft afgerond, zoals is vereist om bij de SCN te kunnen worden ingeschreven. Conclusie: als u kiest voor chiropractie let er dan op dat degene die de behandeling uitvoert officieel staat ingeschreven bij de SCN. Als u chiropractie overweegt, kunt u de behandelaar hier gewoon zelf naar vragen. Een goede chiropractor stelt dat zelfs op prijs. Bezoek voor meer informatie ook de homepage van Fysiotherapie Informatie.

Toepassingsgebieden van chiropractie

Chiropractie helpt volgens de voorstanders onder meer in de volgende situaties om uw  lichamelijke of mentale toestand te verbeteren:

  • U heeft te maken met fysieke of emotionele stress.
  • U voelt pijn als u met normale dagelijkse dingen bezig bent.
  • U heeft een lage weerstand.
  • U gebruikt wel eens pijnstillers of andere medicijnen die de klachten alleen maar onderdrukken en niet verhelpen.
  • U heeft allerlei ‘ouderdomskwaaltjes’.
  • U wilt klachten voorkomen. Veel chiropractoren bevelen zelfs aan om u regelmatig preventief te laten behandelen, om ongunstige processen in uw lichaam een halt toe te roepen voordat ze klachten veroorzaken.

Chiropractie of fysiotherapie?

De kwaaltjes waar chiropractie volgens de voorstanders tegen helpt, kunt u heel goed op andere manieren bestrijden of voorkomen. Het scheelt al heel veel als u goed let op uw voeding en per dag voldoende beweegt. Een fysiotherapeut kan u helpen een beweegprogramma op te stellen dat precies bij uw situatie past, waardoor u het blijft volhouden en u chiropractie kunt vermijden. Omdat chiropractie met name gericht is op het bewegingsapparaat hangt het van uw eigen situatie af of u meer baat heeft bij een fysiotherapeut of juist bij chiropractie. Vooral bij nekklachten echter moet u goed bij uzelf nagaan of u het risico wilt nemen dat u die ene op de zoveel patiënten bent bij wie tijdens de behandeling door de chiropractor die belangrijke ader naar de hersenen scheurt. Als u twijfelt tussen chiropractie en fysiotherapie, dan kunt u natuurlijk altijd uw behandelend arts vragen stellen en pijnklachten met een fysiotherapeut bespreken voordat u de knoop doorhakt.

Kunt u hulp gebruiken bij het vinden van een fysiotherapeut in uw omgeving? Bekijk dan eens de pagina praktijk zoeken of neem meteen contact met ons op. We helpen u graag!

Bekijk ook informatie over: