Bursitis

BursitisEen bursitis is een ontsteking van een slijmbeurs. Slijmbeurzen zitten op diverse plekken in het lichaam en zorgen ervoor dat spieren, pezen en botten soepel langs elkaar kunnen bewegen. Ook beschermen ze uitstekende stukken bot zoals bijvoorbeeld de heup.

Een slijmbeurs is dus eigenlijk een soort kussentje. Een bursitis kan ontstaan bij een val, door overbelasting van het gewricht of door een infectie. De slijmbeurs zwelt dan op en in plaats van uw bewegingen te versoepelen zit hij dan pijnlijk in de weg. Bij een bacteriële bursitis kan het getroffen gewricht rood worden en kunt u koorts krijgen. Dat is erg onprettig. Een bursitis ontstaat meestal op uw elleboog of knie. Meer informatie over wat een bursitis is en hoe u ermee omgaat kunt u vinden op de betreffende pagina van bijvoorbeeld het Reumafonds of Fysiotherapie Informatie. Ervaringen van anderen met een bursitis vindt u op het Nationaal Gezondheids Forum.

Verschijnselen van een bursitis

Een bursitis is te herkennen aan de volgende verschijnselen. Maar let op: niet elke bursitis gaat met al deze verschijnselen gepaard en er zijn voor deze verschijnselen ook andere oorzaken mogelijk.

  • Het getroffen gewricht is pijnlijk.
  • Er is een duidelijke zwelling zichtbaar.
  • U kunt het gewricht alleen maar met moeite bewegen.
  • Het gewricht voelt warm aan.

Het komt bij een bursitis vaak voor dat behalve de slijmbeurs ook de pees ontstoken is. U kunt dat soms merken doordat de pijn uitstraalt. Ook kunt u in die gevallen last hebben van pijnlijk krakende pezen.

Behandeling van een bursitis

Voor de behandeling van een bursitis gaat u in eerste instantie naar uw huisarts. In sommige gevallen zal die u voor bewegingsadvies doorverwijzen naar een fysiotherapeut om de bursitis te behandelen. Verloopt de genezing van uw bursitis niet helemaal naar wens, dan kunt u nog aankloppen bij een reumatoloog. In veel gevallen zal deze ook andere specialisten inschakelen zoals de volgende:

  • Een neuroloog kan helpen de pijn te bestrijden.
  • Een orthopedisch chirurg is gespecialiseerd in de behandeling van aandoeningen van het steun- en bewegingsapparaat (botten, spieren, pezen en gewrichten). Zo nodig kan hij de ontstoken slijmbeurs operatief verwijderen.
  • Een reumaverpleegkundige geeft antwoord op al uw vragen over uw bursitis en de behandeling ervan.
  • Een ergotherapeut leert u hoe u het door bursitis aangedane gewricht zo min mogelijk kunt belasten bij uw dagelijkse activiteiten.
  • Een maatschappelijk werker of een psycholoog kan u helpen uw bursitis en alle gevolgen ervan te accepteren.

Het belang van fysiotherapie bij een bursitis

Bij een bursitis, en meer algemeen bij reumatische aandoeningen, is het belangrijk dat u altijd in beweging blijft en niet stil blijft zitten. Blijf dus zo veel mogelijk de sporten beoefenen die u gewend bent, en meldt u alleen ziek op het werk als de pijn bij een bursitis echt ondraaglijk is geworden. Regelmatig bewegen houdt uw gewrichten soepel en maakt uw spieren sterker. De enige beperking is, dat u het aangedane gewricht niet mag overbelasten. Misschien moet u, in overleg met uw werkgever, uw werkzaamheden daarom tijdelijk aanpassen. Als u twijfelt welke activiteiten verstandig zijn om met uw bursitis nog te doen, of als u problemen heeft met bepaalde bewegingen, dan kunt u uw vragen voorleggen aan een fysiotherapeut. Deze kan samen met u onderzoeken wat goed is voor uw lichaam en wat u niet meer kunt, maar vooral ook wat u juist nog wel kunt bij een bursitis. Ook kan de fysiotherapeut u oefeningen geven om uw gewricht weer soepeler te laten bewegen en adviezen geven om de kans op een nieuwe bursitis in de toekomst te verkleinen.

Via ons kunt u eenvoudig in contact komen met een gekwalificeerde fysiotherapeut bij u in de buurt. U kunt daarvoor contact met ons opnemen of gaan naar de pagina praktijk zoeken.

Bekijk ook informatie over: