Blessure

BlessureIedereen loopt wel eens een blessure op. Daar doet u niets aan, maar zo’n blessure kan u wel veel ergernis en pijn bezorgen. Hoe komt u daar vanaf?

Een blessure is niet zeldzaam

Een blessure: wie is er niet bekend mee? Jaar in, jaar uit worden duizenden Nederlanders naar de spoedeisende hulp vervoerd, omdat ze een blessure hebben opgelopen. Het aantal sportblessures per jaar bedraagt 3,7 miljoen; geen gering aantal. Daarbij geldt het spreekwoord ‘een ongeluk zit in een klein hoekje’ des te meer: gaat u een potje basketballen en krijgt u de bal recht op uw vinger, dan is het risico op een fractuur niet te onderschatten. Speelt u hockey en krijgt u de puck tegen uw arm, dan loopt u een blessure op in de vorm van een kneuzing, of, met een beetje pech, een botbreuk. Voetballers zijn maar al te bekend met een gescheurde meniscus en volleyballers met de springersknie.

Een blessure is vervelend

Blessures zijn voor de rasechte sporter een van de ergste oorzaken van oponthoud. U mag met een blessure vaak namelijk niet uw sport uitoefenen. Een gewichtheffer die zijn schouder verrekt, mag wekenlang niets tillen, omdat hij anders de blessure verergert. Wat een blessure zo vervelend maakt, is de lange hersteltijd. Het kan weken, maanden en soms zelfs jaren duren voordat deze volledig is verdwenen. Vaak blijft het geblesseerde lichaamsdeel gevoelig voor pijntjes, kwaaltjes en nog meer blessures. Een volleyballer zal bijvoorbeeld altijd voorzichtig moeten zijn met een geblesseerde knie.
Er bestaat helaas geen manier om een blessure te voorkomen. U kunt natuurlijk voorzichtig doen, maar u heeft al een ongelukkige beweging gemaakt voordat u er erg in heeft. Goede techniek helpt daarentegen wel heel goed. Wie een perfecte techniek beheerst, loopt een minder hoog risico op een blessure dan iemand die maar wat doet tijdens het sporten.

Behandeling en preventie van een blessure

Zoals gezegd duurt de genezing van een blessure heel erg lang. Dat komt doordat blessures altijd optreden in gevoelige delen van het lichaam, waarbij een precaire beweging veel schade kan aanrichten. Wanneer u net een blessure hebt opgelopen, is het zaak de blessure te koelen met ijs. Dat vermindert de zwelling, waardoor u minder last heeft van beperkte bewegingsvrijheid.

Raadpleeg daarna altijd uw huisarts of een sportarts. Sommige blessures zijn onschuldig en gaan vanzelf over, andere zijn heel wat hardnekkiger en vereisen medische zorg. De huisarts zal u doorgaans rust en fysiotherapie voorschrijven. Dat is een bewezen combinatie, maar wel eentje die veel tijd vereist. Bovendien kan met name het onderdeel ‘rust’ veel sporters heel onrustig maken: aan stil zitten zijn ze niet gewend.

De fysiotherapeut spitst zijn therapie toe op versteviging en versterking van het geblesseerde onderdeel van uw lichaam. Hij zal u bij een blessure in uw onderrug bijvoorbeeld oefeningen laten doen waarbij u de hele rug en de buikwand versterkt. Zo kunnen die spieren de klappen opvangen die u tijdens het sporten vangt.

Een blessure verhelpen met goede voeding, supplementen en fysiotherapie

Voeding speelt een niet te onderschatten rol bij blessures. Wie goed eet, zit lekkerder in zijn vol en heeft een veerkrachtiger lichaam. Supplementen zijn bovendien nuttig voor het herstel van een blessure, aangezien ze reserves kunnen aanvullen die niet op een optimaal peil staan. Wanneer die reserves grote lacunes vertonen, loopt u een verhoogd risico op een blessure. Supplementen bevatten daarnaast allerlei stoffen die uw algehele gezondheid kunnen opvijzelen. U zult minder last hebben van verkoudheid en andere kwaaltjes als u vitaminereserves worden aangevuld en u geen mineraal tekort komt.

Loopt u al een tijdje rond met een hardnekkige blessure? Twijfel dan niet en vervoeg u ook eens bij de fysiotherapeut. Fysiotherapeuten hebben veel kennis in huis omtrent het bewegingsapparaat van het lichaam en kunnen vermoedelijk ook u helpen met een doeltreffend behandelplan.

Wij kunnen u helpen bij het vinden van een fysiotherapeut die uw blessure kan behandelen. Neem daarvoor contact met ons op of bekijk de pagina praktijk zoeken. Kijk voor meer informatie over fysiotherapie ook op Fysiotherapie informatie.

Bekijk ook informatie over: