Beroerte

BeroerteEen beroerte is een acute aandoening waarbij er een plotselinge verstoring is van de doorbloeding van de hersenen. Een andere naam voor een beroerte is een cerebrovasculair accident (CVA). Deze term betekent letterlijk ongeluk van de bloedvaten van de hersenen.

Het krijgen van een beroerte is een belangrijke doodsoorzaak en kan een oorzaak van invaliditeit zijn. De verschijnselen die optreden tijdens een beroerte zijn afhankelijk van het type beroerte, het hersengedeelte en de grootte van het beschadigde gebied. Het is belangrijk snel een beroerte te herkennen, omdat hersenen slechts kort zonder zuurstof kunnen. Met behulp van de FAST-test kun je een beroerte bij iemand herkennen. In het ziekenhuis kunnen artsen door middel van een CT-scan of MRI zien wat voor soort beroerte de patiënt heeft. De dagen erna zullen de artsen de patiënt goed in de gaten houden en vervolgonderzoeken uitvoeren. Een beroerte kan onder andere leiden tot verlammingen, spreek- en taalstoornissen en een depressie. Een fysiotherapeut zal helpen tijdens de revalidatieperiode na het krijgen van een beroerte.

Oorzaken en het herkennen van een beroerte

Een oorzaak van een beroerte kan zijn dat er een deel van de hersenen uitvalt door een afsluiting van een bloedvat in het hoofd. Dan spreken we over een herseninfarct of TIA (kortdurende verstopping van een bloedvat). Een andere oorzaak voor het uitvallen van een deel van de hersenen is een hersenbloeding. Er is dan sprake van een bloedvat in het hoofd dat kapot gescheurd is, waardoor bloed in het hersenweefsel stroomt. Aan de buitenkant is niet te zien of iemand een hersenbloeding of herseninfarct heeft. Daarom noemt men het zolang de oorzaak niet bekend is een beroerte. Van de beroertes is ongeveer 80 procent een herseninfarct en 20 procent een hersenbloeding. Het is belangrijk om snel een beroerte te herkennen bij iemand. De FAST-test (Face-Arm-Speech-Time-test) helpt hierbij, wanneer er een vermoeden bestaat dat de persoon lijdt aan een beroerte:

 • Face (gezicht): vraag de persoon om te lachen. Indien de mond scheef staat en/of een mondhoek naar beneden hangt, kan het om een beroerte gaan.
 • Arm (arm): vraag aan de persoon beide armen met gesloten ogen op te tillen en voor zich uit te strekken met de binnenzijde van de hand naar boven. Wanneer dit niet lukt, kan dit duiden op een beroerte.
 • Speech (spraak): vraag aan de persoon of er een verandering is in het spreken en vraag de persoon tot tien te tellen. Wanneer dit niet goed gaat, kan de persoon aan een beroerte lijden.
 • Time (tijd): vraag aan de persoon of aan omstanders hoe lang deze verschijnselen zich al voordoen. Dit is belangrijke informatie voor de hulpdiensten.

Gevolgen en behandeling van een beroerte

Na een beroerte zullen artsen in het ziekenhuis een CT-scan of MRI scan maken, zodat zij erachter komen of er sprake is van een hersenbloeding of herseninfarct. Bij een hersenbloeding vindt soms een operatie plaats en bij een herseninfarct komt iemand in aanmerking voor trombolyse. Verder onderzoeken de ergotherapeut, fysiotherapeut en logopedist de patiënt. Zij beoordelen de lichamelijke functies en de spraak. De behandeling is vooral gericht op het voorkomen van een nieuwe beroerte. Artsen kunnen de patiënt bijvoorbeeld medicijnen geven tegen een te hoog cholesterol, verhoogde bloeddruk en medicijnen die het bloed minder snel laten stollen. Daarna volgt een periode van revalideren. De gevolgen van een beroerte kunnen zijn:

 •  verlamming van spieren;
 •  apraxie (de volgorde van bepaalde handelingen niet meer weten);
 •  taalstoornissen;
 •  spraakstoornissen;
 •  stoornissen bij het zien;
 •  verwaarlozing (stoornis in de waarneming aan één kant van het lichaam);
 •  veranderingen in gedrag en persoonlijkheid.

Een fysiotherapeut kan goed helpen bij het revalideren na een beroerte. De fysiotherapeut zal al na enkele dagen na de beroerte met u gaan oefenen. Wanneer het nog niet mogelijk is uit bed te komen, zullen er oefeningen op bed worden gedaan. Het is noodzakelijk om intensief te oefenen, want dat is belangrijk voor een zo goed mogelijk herstel van het lichaam na een beroerte. Tevens kan de fysiotherapeut een verlamde arm of pijnlijke lichaamsdelen behandelen. Op Fysiotherapie Informatie leest u meer over een beroerte en aanverwante aandoeningen.

Voor het vinden van een fysiotherapeut bij u in de buurt die kan helpen revalideren na een beroerte, staan wij graag tot uw beschikking. In onze bedrijvengids kunt u een fysiotherapeut bij u in de buurt zoeken. Heeft u nog vragen? Neem dan contact met ons op.

Bekijk ook informatie over: