Bekkenfysiotherapie

BekkenfysiotherapieBekkenfysiotherapie wordt veel gebruikt om klachten tijdens het plassen, de zwangerschap of tijdens de seks te verhelpen. Aan de hand van verschillende oefeningen leert u tijdens bekkenfysiotherapie de spieren te herkennen en op een juiste manier te gebruiken.

 De bekkenbodem bestaat uit een aantal spieren die zich aan de onderkant van het bekken bevinden. Soms is het nodig deze spieren te trainen bijvoorbeeld bij plasproblemen, maar ook bij ejaculatieproblemen, problemen tijdens of na de zwangerschap of om het inbrengen van bijvoorbeeld een tampon gemakkelijker te laten verlopen. Hieraan wordt aandacht besteedt tijdens bekkenfysiotherapie. Onder leiding van een fysiotherapeut gespecialiseerd in deze spieren wordt een behandelplan opgesteld en meestal moeten er tijdens de bekkenfysiotherapie oefeningen uitgevoerd worden.

Waarom bekkenfysiotherapie?

De meeste mensen die bekkenfysiotherapie volgen hebben last van ongewild urineverlies, plasproblemen of seksuele frustraties zoals het te vroeg klaar komen of het niet kunnen ontvangen van penetratie. Dit laatste komt vaak voor bij vrouwen die hun bekkenspieren niet gemakkelijk kunnen ontspannen. De problemen in het bekken ontstaan vaak door een verkeerd gebruik van de spieren, bijvoorbeeld door te hard plassen, te lang ophouden van ontlasting of na een blaasontsteking.

Tijdens de bekkenfysiotherapie wordt aan de hand van verschillende oefeningen geprobeerd de bekkenbodemspieren bewust te kunnen aan- of ontspannen zodat bijvoorbeeld het ophouden van urine of het inbrengen van een tampon gemakkelijker wordt. De therapeut bekkenfysiotherapie helpt bij het leren herkennen van de spieren en deze op de goede manier te gebruiken, maar geeft ook advies over het gebruik van eventuele hulpmiddelen tijdens en na de bekkenfysiotherapie.

Voor welke problemen wordt bekkenfysiotherapie gebruikt?

Bekkenfysiotherapie wordt voor heel veel verschillende klachten gebruikt. De meest voorkomende klachten die bij bekkenfysiotherapie behandeld worden zijn:

 • urine- of ontlastingsproblemen
 • pijn in de onderbuik, rond de anus, de geslachtsdelen of tijdens de seks
 • verzakkingen van blaas, darmen of baarmoeder
 • operaties aan de onderbuik
 • bekkenpijn en lage rugklachten tijdens of na de zwangerschap

Ook problemen die niets met zwangerschap of plasproblemen te maken hebben, maar zich wel afspelen in de bekkenregio, kunnen meestal verholpen worden door bekkenfysiotherapie.

Bekkenfysiotherapie helpt bij het leren herkennen van de spieren

Er zijn een aantal verschillende manieren om de werking van de bekkenbodemspieren te herkennen. Tijdens de bekkenfysiotherapie worden deze methodes uitgebreid behandeld en zo worden problemen op een natuurlijke manier, zonder medicijnen, verholpen. Een aantal dingen die in het kader van bekkenfysiotherapie zelf thuis gedaan kunnen worden zijn bijvoorbeeld het onderbreken van het plassen. Hierbij gebruikt u de bekkenbodemspieren.

De oefening die het meest gedaan wordt tijdens bekkenfysiotherapie

Tijdens de bekkenfysiotherapie kunnen veel verschillende oefeningen gedaan worden. Een oefening die echter vrijwel altijd bij bekkenfysiotherapie terugkomt is het aan- en ontspannen van de spieren. Dit wordt tijdens bekkenfysiotherapie vaak op de volgende manier uitgevoerd:

 • aanspannen van de bekkenbodemspier
 • deze spanning ongeveer drie seconden aanhouden
 • rustig en volledig ontspannen van de bekkenbodemspier
 • toepassen van buikademhaling, dit wordt gedurende bekkenfysiotherapie aangeleerd
 • opnieuw aanspannen van de spier
 • drie seconden vasthouden en normaal doorademen
 • volledig ontspannen

Deze oefening ten bate van bekkenfysiotherapie moet meestal een aantal keer achter elkaar herhaald worden en meerdere malen per dag worden uitgevoerd. Het fijne van deze oefening is dat niemand ziet dat u deze aan het uitvoeren bent en u hoeft er geen speciale houding voor aan te nemen. Deze oefening kan uitgevoerd worden tijdens het autorijden, afwassen of tijdens het werk. Ga echter niet zomaar zelf aan de slag. Tijdens de bekkenfysiotherapie leert u precies herkennen welke spieren u moet aanspannen en hoe u daarbij moet ademen. Een oefening niet goed uitvoeren kan soms zorgen voor meer schade. Het is dan ook aan te raden de bekkenfysiotherapie volledig af te maken.

Wilt u graag in contact komen met een bekkenfysiotherapeut? Wij kunnen u helpen! Bezoek onze pagina praktijk zoeken of neem direct contact met ons op. Voor meer handige informatie over fysiotherapie gaat u naar de homepage van Fysiotherapie informatie.

Bekijk ook informatie over: