Ataxie

Ataxie Ataxie is eigenlijk een verzamelnaam voor verschillende aandoeningen die te maken hebben met het evenwicht en de coördinatie van lichaamsbewegingen. Deze ziekte is ook wel bekend onder de afkorting A.D.C.A., wat staat voor Autosomaal Dominante Cerebellaire Ataxie.

Met deze betekenis wordt ook direct aangeduid waarvan ataxie nu eigenlijk precies een aandoening is, namelijk van de functie van de kleine hersenen, oftewel het cerebellum. In dit gedeelte van de hersenen worden tal van handelingen en bewegingen afgestemd. De symptomen waardoor de aandoening zich uit zijn onder meer:

  • een onzeker looppatroon
  • onvaste of onduidelijke spraak
  • moeite met het vastpakken van dingen
  • trillende handen
  • dubbelzien of onscherp zicht
  • onverwacht vallen
  • plotseling verslikken

Wat zijn de oorzaken van ataxie?

Door ataxiepatiënten wordt ataxie wel eens uitgelegd als Altijd Dronken Zonder Alcohol. Enerzijds als grap bedoeld, maar tegelijkertijd geeft het wel een goede voorstelling van hoe iemand met ataxie door het dagelijks leven gaat. Alcohol is dan ook een voor veel mensen herkenbare veroorzaker van ataxie, evenals medicijngebruik voor deze symptomen kan zorgen. Daarnaast zijn er nog tal van andere oorzaken die kunnen leiden tot ataxie. Zo is het mogelijk dat u door een genetische afwijking te maken krijgen met ataxie, maar ook encefalopathie en vergiftiging zijn mogelijke oorzaken. Ook zijn er bepaalde ziektes die gepaard gaan met verschijnselen van ataxie. De Ziekte van Parkinson en Kuru zijn hier bekende voorbeelden van, evenals multipele sclerose, sommige stofwisselingsziekten en een beroerte. Helaas is er ook een groot aantal patiënten met ataxie waarbij helemaal geen exacte oorzaak kan worden vastgesteld. In zulke gevallen wordt er gesproken van degeneratie van de hersenen, oftewel een vervroegde veroudering. Om de diagnose te stellen wordt er doorgaans lichamelijk onderzoek gecombineerd met het uitvragen van klachten. De oorzaak van ataxie wordt meestal vastgesteld na een MRI-scan, bloedonderzoek en/of DNA-onderzoek.

Hoe wordt ataxie behandeld?

Dat hangt vooral af van wat precies de oorzaak van de ataxie is. Wanneer het een duidelijke oorzaak is, zoals het gebruik van een bepaald medicijn of een tumor, dan kan er duidelijk naar een oplossing worden toegewerkt. In een goot aantal gevallen is de oorzaak  van ataxie echter minder duidelijk, wat ook de behandeling lastiger maakt. Ook is er weinig aan ataxie te doen wanneer deze het gevolg is van een erfelijke ziekte of degeneratie van het cerebellum. Wel kan men in overleg met de arts of fysiotherapeut proberen de symptomen zoveel mogelijk te beperken. Dit bestaat vaak uit bepaalde vormen van fysiotherapie, al dan niet in combinatie met een vorm van medicatie. Lichaamsbeweging blijft bij patiënten met ataxie belangrijk, evenals een goede voeding.

Waar vindt u meer informatie over ataxie?

Het invullen van het woord ataxie in Google geeft u al snel een heleboel informatie. Wilt u in contact komen met lotgenoten, dan is de website van de ADCA-vereniging een goed beginpunt. Hier kunt u lezen over nieuws op het gebied van onderzoek naar de aandoening, maar kunt u op het forum ook met patiënten van gedachten wisselen. Meer wetenschappelijke informatie is te lezen op de website van de Nederlandse Vereniging voor Neurologie. Hier richt men zich voornamelijk op de voorlichting van patiënten. Ook de homepage van Fysiotherapie Informatie kan helpen om u breder te laten voorlichten.

Ervaart u zelf klachten die lijken op ataxie? Dan helpen voorgaande websites u natuurlijk al aan informatie, maar toch is het in zo’n geval ook van het grootste belang om professionele hulp in te schakelen. Aarzel dan ook niet en neem bij klachten snel contact op met uw huisarts of bespreek het met een fysiotherapeut.

In onze bedrijvengids kunt u een fysiotherapeut bij u in de buurt zoeken. Heeft u nog vragen? Neem dan contact met ons op.

Bekijk ook informatie over: