Artrose

Artrose

Artrose is een aandoening waarbij het kraakbeen zachter wordt, wat pijn en stijfheid in het gewricht veroorzaakt. Bekijk de uitgebreide informatie over artrose.

Artrose wordt in de medische wereld beschouwd als een reumatische ziekte die op verschillende manieren kan ontstaan. Zo kan artrose ontstaan als gevolg van een ontsteking van een gewricht, maar kunnen zwakke gewrichtsbanden eveneens als een oorzaak worden aangemerkt. Er zijn wat dat betreft nog meer factoren die de reumatische aandoening kunnen veroorzaken en die de kans dat u artrose krijgt vergroten.

Factoren die kans op artrose vergroten

Een van de oorzaken van het vergroten van de kans op het krijgen van artrose kan gelegen zijn in erfelijkheid. Het is namelijk zo dat in de ene familie personen vaker te maken krijgen met deze reumatische aandoening dan in een andere familie. Het is in ieder geval bekend dat erfelijke aanleg een rol kan spelen bij het ontstaan en het verergeren van artrose. Er zijn nog meer factoren die de kans op het krijgen van artrose vergroten. Indien u in het verleden te maken heeft gehad met een blessure of beschadiging van een gewricht, dan kan er een vergrote kans bestaan op het ontwikkelen van artrose. Dat geldt overigens ook als er sprake is geweest van een botbreuk of als reumatoïde artritis een ontsteking heeft veroorzaakt. Mogelijke factoren die de kans op artrose vergroten zijn dus:

  • Erfelijkheid
  • Blessure
  • Beschadiging gewrichten
  • Ontsteking
  • Botbreuk

Klachten bij artrose

Artrose ontwikkelt zich in een langzaam proces, waarbij u in het begin te maken krijgt met pijn als het aangedane gewricht in beweging komt. De pijn kan zich voordoen in alle gewrichten die aangedaan zijn. De pijn ontstaat vooral nadat er een periode van rust is geweest, maar kan bij belasting later op de dag ook verergeren. Pijn is een van de klachten bij artrose, maar ook stijfheid van het gewricht is een klacht. Het kraakbeen dat in kwaliteit vermindert, hoeft overigens niet altijd direct tot pijnklachten te leiden. Indien u te maken krijgt met een gewricht dat ontstoken raakt, zal dat wel tot meer pijn leiden. Een ontstoken gewricht kunt u onder meer herkennen aan een rood oppervlak dat warm aanvoelt en laat soms een verdikking zien. Overigens is het wel goed om te blijven bewegen bij artrose, want de stijfheid van het gewricht zal verminderen als u in beweging komt. Een van de klachten die vervolgens kunnen ontstaan door artrose is vermindering van de spiersterkte. Dat heeft weer tot gevolg dat er sprake is van verlies van stabiliteit en stevigheid van het gewricht en wat weer tot meer pijn kan leiden.

Behandeling van artrose

Artrose kan op verschillende manieren behandeld worden, zoals met behulp van supplementen van onder meer Life Extension. Dat biedt ondersteuning en kan uitstekend gecombineerd worden met een behandeling door een fysiotherapeut. Als u te maken heeft met artrose, dan kunt u een speciaal beweegprogramma volgen met als doel om de klachten van deze reumatische aandoening te verminderen. Artrose kan op het dagelijkse leven een grote invloed hebben en zeker als u elke dag te maken heeft met pijnklachten en stijfheid van het gewricht. Door een behandeling van artrose bij een fysiotherapeut te ondergaan, kunnen de spieren worden versterkt. Bij artrose als gevolg van het verminderen van het kraakbeen rond het kniegewricht is het bijvoorbeeld belangrijk dat de spieren in het bovenbeen sterk worden. Het vergroten van de spierkracht en het uithoudingsvermogen heeft een positieve invloed op het verminderen van de pijnklachten door de artrose. Naast een eventuele behandeling van de artrose door een fysiotherapeut is het belangrijk om zelf ook in beweging te blijven en zo de spierkracht te vergroten en op peil te houden. U kunt dat bereiken door in ieder geval elke dag een half uur intensief in beweging te zijn.

Voor meer informatie over de behandeling van artrose kunt u terecht op Fysiotherapie Informatie of via ons een fysiotherapeut benaderen. Neem daarvoor contact met ons op of vind een praktijk via de pagina praktijk zoeken.

Bekijk ook informatie over: