Artrose knie

Artrose Knie

Een artrose knie is een chronische aandoening waarbij het kraakbeen zachter wordt. De ziekte wordt na verloop van tijd steeds heftiger. Een artrose knie is een vorm van reuma die op elke leeftijd kan voorkomen.

Hoe ontstaat een artrose knie?

Een artrose knie is een reumatische aandoening waarbij het kraakbeen in het kniegewricht geleidelijk aan steeds dunner en zachter wordt. Het hebben van een artrose knie is geen specifieke ouderdomskwaal, maar de kans op een artrose knie wordt wel groter naarmate u ouder wordt. De aandoening kan dus op elke leeftijd voorkomen. Een gewrichtsontsteking, een verwaarloosde blessure, of zwakke gewrichtsbanden kunnen een artrose knie tot gevolg hebben. Ook kan ernstig overgewicht het ontstaan van een artrose knie bevorderen. Er zijn reden om aan te nemen dat de kans op ontwikkeling van deze reumatische aandoening erfelijk bepaald is. De diagnose van artrose knie wordt gesteld op basis van symptomen als pijn en immobiliteit. De vervorming van het kniegewricht wordt duidelijk zichtbaar gemaakt met een MRI-scan of een röntgenfoto.

Wat gebeurt er in het gewricht van een artrose knie?

In het kniegewricht komen er twee botten samen. Ze worden bij elkaar gehouden door kniebanden en een gewrichtskapsel. Om nu te voorkomen dat deze botten tegen elkaar aan schuren, zijn de uiteinden voorzien van een schok dempende laag van kraakbeen. Aan de binnenzijde van het gewrichtskapsel zit een slijmvlieslaag. Binnen het gewricht werkt deze laag als een soort smeermiddel. Bij een artrose knie wordt het kraakbeen langzaam en onherstelbaar afgebroken, waardoor na verloop van tijd de botten over elkaar heen gaan schuren. Als reactie op het kraakbeenverlies neemt vaak de dichtheid van het bot toe. Aan de rand van het gewricht beginnen bovendien puntige uitsteeksels van bot te groeien, osteofyten genaamd. Het verlies van het kraakbeen, de over elkaar heen schurende botten en de osteofyten veroorzaken de pijn en het ongemak van een artrose knie. Er ontstaat soms ook vocht in het gewricht van de artrose knie door een ontsteking. De artrose knie wordt dan dik en stijf en voelt warm aan. Vaak is de kwaliteit van het kraakbeen al enige tijd achteruitgegaan voordat de eerste klachten zich openbaren. Een artrose knie is niet te genezen, maar gelukkig is er tegenwoordig wel iets aan te doen. Op Fysiotherapie Informatie vindt u nuttige informatie over een gezonde leefstijl, waarmee veel kwalen te voorkomen zijn.

Er zijn verschillende manieren om een artrose knie te behandelen

Een artrose knie kan goed behandeld worden:

  • door middel van pijnbestrijding met ontstekingsremmende medicijnen of acupunctuur;
  • door het doen van specifieke oefeningen voor het kniegewricht en gewichtsverlies;
  • door het gebruik van vitamines en voedingssupplementen zoals glucosamine;
  • door het operatief ingrijpen om het gewricht in de artrose knie te corrigeren of te vervangen.

Wanneer bij een artrose knie de medicijnen en oefeningen niet het gewenste effect hebben, kan een operatie nog uitkomst bieden. In het beginstadium van de slijtage kan de artrose knie met een kijkoperatie worden schoongemaakt. Het resultaat van deze ingreep aan de artrose knie is echter nogal wisselend en meestal van korte duur. Bij ernstige klachten wordt er gekozen voor een totale knieprothese. De versleten gewrichtsvlakken worden dan vervangen door een metalen en een hard plastic gedeelte. Wanneer er slechts sprake is van slijtage aan de binnen- of aan de buitenkant van de artrose knie, dan kan er een halve kunstknie worden geplaatst. In Nederland worden er jaarlijks ongeveer 18.000 kunstknieën geplaatst. Als het noodzakelijk is om een artrose knie te vervangen door een kunstknie kan een fysiotherapeut zowel vóór als na de operatie ondersteuning bieden. Een fysiotherapeut verstrekt informatie over wat er na de ingreep wel en niet mag en hoe de geopereerde artrose knie zo snel mogelijk weer op een verantwoorde wijze gebruikt kan worden. U kunt er altijd terecht als u meer wilt weten over de behandeling van een artrose knie.

Wilt u in contact komen met een fysiotherapeut die u verder kan helpen? Wij helpen u graag hierbij. Ga naar onze contactpagina of zoek een praktijk bij u in de buurt.

Bekijk ook informatie over: