Artritis

ArtritisArtritis wordt ook wel ontstekingsreuma genoemd en is een auto-immuunziekte. Bekijk uitgebreide informatie over oorzaken, klachten en behandeling van artritis.

Artritis is een vorm van reuma en wordt ook wel aangeduid als reumatoïde artritis. Er zijn echter ook andere oorzaken van artritis, zoals een verwonding of bacteriële infectie, die ontstekingsreuma tot gevolg kunnen hebben. Artritis kenmerkt zich door chronische ontstekingen van de gewrichten en dat leidt tot diverse klachten en symptomen. De ziekte heeft een grote impact op het dagelijks leven, maar er zijn verschillende behandelingen van artritis die klachten en symptomen kunnen verminderen.

Symptomen bij artritis

Bij artritis is er sprake van een langzaam ontwikkelende ziekte met ontstekingen van de gewrichten. De ontsteking van de gewrichten zorgt ervoor dat er vooral in de ochtend sprake is van rode, pijnlijke en dikke gewrichten. Artritis kan aangemerkt worden als een vorm van ontstekingsreuma. De ontstekingen komen voor in verschillende gewrichten, zoals in handen, voeten en in de knieën. Als u artritis heeft, dan merkt u dat onder meer aan de stijfheid van de gewrichten na lang gerust te hebben of als u bijvoorbeeld opstaat in de morgen. Het kan een aantal uren duren voordat deze ochtendstijfheid die veroorzaakt wordt door artritis is verdwenen.

Risicofactoren voor artritis

De reumatoïde vorm wordt aangemerkt als een van de meest ernstige vormen op het gebied van reumatische aandoeningen. Overigens is er maar weinig bekend over de risicofactoren die tot deze vorm van reuma leiden. Er wordt verondersteld dat er mogelijk sprake kan zijn van hormonale en genetische factoren en steeds vaker wordt er ook een verband gelegd tussen roken en de vorm van reumatoïde artritis.

Risicofactoren artritis:

  • Genetische factoren
  • Hormonale factoren
  • Mogelijk verband met roken

Het verloop van artritis wordt mede bepaald aan de hand van de schade aan gewrichten, maar het staat vast dat de chronische ontstekingsziekte een grote invloed heeft op het dagelijks leven. U kunt namelijk grote beperkingen ondervinden bij het uitvoeren van lichamelijke activiteiten, waarbij pijn en stijfheid van de gewrichten voor de belemmering zorgen. Bij een ernstige vorm van de chronische ziekte artritis kunt u zelfs al problemen krijgen met het uitvoeren van de meest simpele handelingen. Uw zelfredzaamheid kan in dat geval afnemen en de afhankelijkheid van derden kan dan toenemen. De kwaliteit van het leven wordt bij een verder verloop van de ziekte in dat geval als verslechterd ervaren door patiënten.

Behandeling van artritis

Als u artritis heeft, dan is een gezonde levensstijl van groot belang. Het is voor iedereen uiteraard belangrijk om gezond en gevarieerde voeding te eten, maar mensen met artritis hebben daar nog meer baat bij. In dat kader kan bijvoorbeeld ook gekozen worden voor aanvullingen op het dagelijks voedingspatroon in de vorm van vitamines en supplementen. Er is bijvoorbeeld een vermoeden dat vitamine D een positieve uitwerking heeft op ontstekingsreuma. Daar is echter op dit moment nog geen effectief bewijs van te leveren. Doordat de behoefte aan energie en extra vitamines echter hoger is bij mensen met artritis in vergelijking met gezonde personen, kan het zeker zinvol zijn om gebruik te maken van aanvullingen op uw dagelijkse voeding.

Naast een gezond voedingspatroon blijft het ook bij artritis van groot belang om te blijven bewegen. Er is geen genezing mogelijk van artritis, maar er is uiteraard wel medicatie beschikbaar om de ontstekingsziekte minder van invloed te laten zijn op het dagelijks leven. Ook kan het bezoeken van een fysiotherapeut uitkomst bieden. In beweging blijven is namelijk belangrijk en door fysiotherapie te volgen kunnen oefeningen worden gedaan om de gewrichten meer soepel te houden en de spieren aan te sterken. Veelal wordt er voor een combinatie van behandelingen bij artritis gekozen, zoals medicatie en fysiotherapie. Voor meer informatie over fysiotherapie en artritis is het mogelijk om u bij een fysiotherapeut te laten informeren of verder rond te kijken op de homepage: Fysiotherapie Informatie.

Wilt u een fysiotherapeut bij u in de buurt vinden? Bekijk dan de pagina praktijk zoeken of neem contact met ons op. We helpen u graag verder!

Bekijk ook informatie over: