Polsbrace en polsklachten

De pols is een gewricht dat u de hele dag door wel gebruikt. Het is namelijk het gewricht dat ervoor zorgt dat u uw handen op en neer kunt bewegen en natuurlijk van links naar rechts. Het is zelfs mogelijk dankzij het eigewricht om uw polsen een draaiende beweging te laten maken. Daarom is het mogelijk om een stuk tekst te typen, een pot augurken open te draaien, te schilderen, fietsen, fitnessen en zelfs te breien en haken. Omdat u ongemerkt uw polsgewricht de hele dag gebruikt, kan deze door overbelasting geblesseerd raken. Gelukkig kunt u met een polsbrace veel klachten wegnemen.

Polsverzwikking of polsverstuiking

Een veel voorkomende polsblessure waarvoor u een polsbrace gebruikt is een polsverzwikking of polsverstuiking. Dit is te vergelijken met een verzwikte enkel, alleen dan aan de pols. Meestal ontstaat dit door een val, waarbij u zich heeft op proberen te vangen met de handen. Hierbij kan de pols dubbel klappen (net als bij een enkelverstuiking) en de banden, die het polsgewricht met de pezen en spieren in uw handen en onderarm, oprekken en zelfs scheuren. Meestal heeft u bij het opvangen van de val maar een hand kunnen gebruiken, waardoor het volle gewicht hierop terecht komt en de pols kan verstuiken. Na de typische, scherpe pijn van het verzwikken zelf, ontstaat vaak onmiddellijk een zwelling aan het polsgewricht. Dit geeft een drukkende, kloppende pijn. Het kan gepaard gaan met blauwe plekken. Bij een polsverzwikking is het heel belangrijk om eerst de zwelling te koelen, zodat deze vermindert. Daarna gebruikt u een polsbrace om de pols te stabiliseren en rust te geven.

Geïrriteerde pezen & bindweefsel van de pols

De tweede veelvoorkomende polsblessure wordt veroorzaakt door overbelasting. Dit kan zijn door sport, maar ook gewoon doordat u bepaalde handelingen te veel achter elkaar heeft gedaan. Huisvrouwen, schoonmakers en typistes kunnen daarom ook last krijgen van hun pols door overbelasting. Deze blessure gaat gepaard met een vermoeid, pijnlijk gevoel rondom het gewricht in uw pols. De pezen, spieren, banden en het bindweefsel rondom het polsgewricht zijn dan geïrriteerd of zelfs ontstoken. Uw pols kan zelfs een beetje warmer aanvoelen. Er is vaak een uitstralingspijn of stijf gevoel te merken in de pink. Ook doet de pols zeer wanneer u deze beweegt of er op steunt. Het is belangrijk om vast te laten stellen dat uw pols is overbelast door een fysiotherapeut of de huisarts. Vervolgens neemt u de belasting weg met een polsbrace. Daarnaast is het heel belangrijk om rust te nemen om zo de ontsteking en irritatie te verminderen.

Voorkeurshand

Meestal ontstaat de polsblessure aan de hand die u het meeste gebruikt. Dat komt doordat dit uw voorkeurshand is en u deze naar alle waarschijnlijkheid intensiever gebruikt dan de andere hand. Het is ons instinct om dan ook het lichaam bij een val op te willen vangen met de voorkeurshand voordat de andere hand ook steun biedt. Dat maakt een blessure aan de pols ook zo vervelend. U heeft niet alleen last van de pols zelf, maar ook van uw voorkeurshand. Een polsbrace kopen is daarom niet alleen fijn om de polsblessure te verminderen en de pols bij het herstel te ondersteunen, maar ook zeer zeker fijn zodat u uw voorkeurshand toch nog een beetje kan blijven gebruiken.

Polsbrace kopen

Er zijn verschillende polsbraces te koop, voor zowel kinderen als volwassenen. In de collectie komt u bijvoorbeeld de polsbrace tegen waarmee gesport kan worden. Deze is vrij flexibel en biedt ondersteuning aan de hand en pols. Daarnaast kunt u kiezen voor een brace die als een harnas om uw pols wordt gewikkeld. Deze stevige brace geeft veel ondersteuning en stabiliteit. Voor kinderen zijn er verschillende braces, zoals een kleine polsband die als een zweetbandje om de pols wordt gedragen. Bij ernstigere blessures zijn er ook de wikkel braces met klittenband, zodat het goed past. Polsbraces zijn er voor de linker- en rechterhand. Let hier goed op bij het kopen van een brace voor de pols. Meestal is het one size fits all, omdat de brace met klittenband versteld kan worden.