Alles over pols braces

Een ongeluk met uw hand of pols is snel gebeurd. Het spreekt dan ook voor zich dat een snelle, veilige en efficiënte oplossing noodzakelijk is om de pols of hand te ondersteunen. Zowel bij het verrichten van dagelijkse activiteiten als bij het uitvoeren van bewegingen. In dat geval is een pols brace precies wat u nodig heeft om, ondanks de de grote impact op het gewricht, toch zo weinig mogelijk pijnklachten en functieverlies op de lange termijn te ervaren.

Wat meer informatie over wat een pols brace precies is, welke problemen ermee opgelost kunnen worden, alsook advies over het gebruik van een brace, is hier wel op zijn plaats.

Wat is een pols brace?

Een pols brace is een sort hulpmiddel dat het polsgewricht ondersteunt bij een gebrek aan stabiliteit of stevigheid. Ook kan een dergelijke brace gebruikt worden om zwelling of pijn tegen te gaan. Dit terwijl het grootste deel van de bewegingsfuncties van de pols toch behouden worden. Vooral voor sporters die vaak het polsgewricht gebruiken – zoals tennissers of volleybalspelers – is een brace erg handig.

Een polsbrace werkt omdat er zogenaamde mechanische ondersteuning wordt gegeven aan het gewricht. Daarbij zorgt de compressie of uitwendige druk ervoor dat het gewricht optimaal ondersteund wordt. Braces zijn verkrijgbaar voor tal van gewrichten, zoals de knie, schouder of elleboog. Maar polsgewrichten zijn hoe dan ook een van de meest voorkomende. Juist omdat de pols zo mobiel is en dus erg kwetsbaar is voor blessures.

Een polsbrace dempt impacten op het gewricht

Een pols brace gaat dus als het ware grote impacten op het gewricht ‘dempen’. Het gevolg is een verlaagd risico op blessures, vooral bij onverwachte bewegingen of onnatuurlijke bewegingspatronen. Het grootste deel van de impacten op het gewricht worden efficiënt geabsorbeerd, waardoor deze dus minder druk moeten bedragen en gespaard worden van blessures – zowel acute als chronische.

Maar de voordelen van een pols brace gaan nog verder. Zo heeft u minder last van huidirritatie in vergelijking met een tape, kunt u de brace eenvoudig zelf aanbrengen en kost een pols brace relatief weinig voor de kwaliteit die u ervoor terugkrijgt.

Wanneer is een pols brace van nut?

Een brace kan altijd gebruikt worden maar is natuurlijk vooral van toepassing bij activiteiten die druk zetten op het polsgewricht. Veel sporten dragen immers een verhoogd risico op verdraaiing of verzwikking met zich mee, waardoor ook zwelling, functieverlies en pijn kunnen ontstaan. Activiteiten zoals tennissen, volleybal of basketbal krijgen vaak te maken met blessures aan de pols, en een brace verlaagt dat risico aanzienlijk.

Maar ook als u reeds last heeft van een verzwakte pols en wilt voorkomen dat dagelijkse activiteiten het probleem nog erger maken, is een pols brace van toepassing. Op die manier fungeert de brace als preventiemiddel voor problemen met het gewricht of de gewrichtsbanden.

Tips bij het dragen van een brace

Een brace is een uiterst handig en efficiënt hulpmiddel, vooral als het juist wordt gebruikt. Zo is het belangrijk de brace gedurende een bepaalde periode te gebruiken en tijdig te vervangen. Vooral als u veel aan sport doet komt slijtage al snel voor en dat heeft natuurlijk een negatief effect op de werking ervan.

Welke pols brace kopen?

De productie van vocht, de gebruiksfrequentie, de lokale wrijving, enzovoort, zijn allemaal factoren die de levensduur van de brace bepalen. Als u de brace intensief gebruikt, zo’n 3 keer per week, dan gaat hij ongeveer 1,5 jaar mee. Natuurlijk is het van belang om regelmatig te controleren of er zich reeds schade aan de brace heeft voorgedaan, zodat u op tijd een vervanging kunt vinden. Voor meer info over de mogelijkheden van braces, bekijk het aanbod aan Orliman, Novamed en Super Ortho polsbraces. Op die manier vindt u snel de brace die het best bij u past en wordt bewegen veel veiliger.