Wanneer een klapvoet brace gebruiken

Valt uw voet soms ineens neer tijdens het lopen of sporten? En resulteert het vaak dat u dan struikelt of valt, omdat de tenen onder de voet meeslepen in plaats van een goede stap maken? Dan kan het zijn dat u een klapvoet heeft. Bij een klapvoet werken de spieren in uw voet die uw voet moeten optillen en helpen om gecontroleerd af te rollen. De voorkant van uw voet valt of ploft dan met een doffe klap op de grond. Dit is zeer hoorbaar en kan op den duur klachten veroorzaken in andere gewrichten, zoals uw enkel, knie of heup. Ook rugklachten zijn soms terug te voeren op het hebben van een klapvoet. Met een klapvoet brace kunt u de voorvoet trainen en ervoor zorgen dat uw voet niet zomaar neervalt.

Oorzaken van een klapvoet

Er zijn verschillende oorzaken te noemen waardoor een klapvoet kan ontstaan. Meestal heeft het te maken met het feit dat de zenuwen die de spieren in de voorvoet moeten aansturen ergens worden geblokkeerd. Een breuk van een ruggenwervel kan hiervoor de boosdoener zijn, maar ook een rughernia of wanneer u vaak in een verkeerde houding zit. Het langdurig zitten op een onderbeen of met de benen over elkaar kan leiden tot een afgeknelde zenuw. Een chronische aandoening aan de perifere zenuwen kan ook de oorzaak zijn voor de klapvoet.

Hanentred

Het hebben van een klapvoet is vervelend. Doordat u weinig controle heeft over het neerzetten van de voorvoet is een plotselinge struikel- en valpartij niet uitgesloten. Bovendien heeft u bij een klapvoet ook nauwelijks controle over de tenen, welke dus kunnen blijven hangen met een valpartij tot gevolg. Zoals eerder gezegd is het neerklappen van de voet ook niet goed voor de rest van het lichaam. Veel mensen met een klapvoet ontwikkelen een andere manier van lopen. Zo wordt de knie hoger opgetild om meer controle te hebben over het plat neerzetten van de voet. Ook wordt hiermee voorkomen dat de voet meesleept over de grond. Deze manier van lopen wordt hanentred genoemd en kan schade geven aan uw kniegewricht, heup en rug.

Helpende hand van een klapvoet brace

Om uw voet niet neer te laten ploffen, gebruikt u een klapvoet brace. Deze bestaat uit verschillende onderdelen om u zo goed mogelijk te helpen. Ten eerste is er een bandje dat u net boven de enkel om het onderbeen aantrekt. Het tweede deel is een onzichtbare inlay die u gemakkelijk in al uw schoenen kunt dragen. Beide onderdelen worden met een elastische band met elkaar verbonden. Tijdens het lopen trekt deze band van de klapvoet brace uw voorvoet omhoog, zodat u beter kunt afrollen en dus lopen. De klapvoet brace kan zowel links als rechts gedragen worden. Om de juiste maat te bepalen meet u de omvang van de enkel op in centimeters. De klapvoet brace is licht van gewicht en kan zelfs tijdens het sporten gebruikt worden.

Advies bij een klapvoet

Heeft u een klapvoet of vermoedt u dat u een klapvoet heeft, dan helpt een klapvoet brace optimaal om uw manier van lopen aanzienlijk te verbeteren. Daarnaast is het aan te raden om bewust te lopen om valpartijen te voorkomen. Als advies geven we graag mee dat het goed is om ook een arts of fysiotherapeut te raadplegen, omdat een klapvoet altijd gepaard gaat met de uitval van zenuwen – en die spieren. Dat is iets wat u beter nader kunt laten onderzoeken. Misschien kan de klapvoet na een hernia operatie of het verbeteren van de zithouding aanzienlijk worden verbeterd. In de tussentijd kunt u uw klapvoet brace online bij ons kopen, zodat u weer kan genieten van een dagelijkse wandeling met de hond, (klein)kinderen, sporten en een dagje uit zonder valpartijen.