Alles over een brace enkel

Heeft u snel last van uw enkels? Dan kan een brace enkel uitkomst bieden. Wij leggen u graag uit wanneer u de brace voor de enkel het beste kunt gebruiken. En welke enkelbraces er te koop zijn. Want niet iedere brace voor de enkel is natuurlijk hetzelfde.

De enkelbrace

De brace enkel is een speciale, elastische band die om uw voet en enkel gewikkeld wordt. Het doel hiervan is om uw enkelgewricht en de omliggende spieren te ondersteunen tijdens het herstel van een blessure. Het is mogelijk om een enkelbrace te dragen tijdens het sporten om zo blessures te voorkomen. Heeft u snel last van uw enkels? Dan raden wij het zeker aan om een brace enkel tijdens het sporten te dragen.

Functie van de enkel

De enkel is het gewricht dat de voet verbindt met het onderbeen. Het wordt ook wel een spronggewricht genoemd. De enkel bestaat uit twee spronggewrichten: een bovenste en een onderste spronggewricht. Het bovenste spronggewricht is een scharniergewricht en dat geeft uw voet de mogelijkheid om uw tenen naar u toe te trekken (u voelt dan spanning op de kuit) of juist van u af te duwen (u voelt dan spanning op het scheenbeen). Het onderste spronggewricht zorgt ervoor dat u uw voet van links naar rechts kunt bewegen. Samen zorgen ze ervoor dat u uw voet kunt draaien en afrollen bij het lopen. Een blessure aan de enkel zal daardoor het lopen altijd bemoeilijken. Een brace voor de enkel biedt dan uitkomst.

Verzwikte enkel

Een typische blessure aan de enkel is de enkelverstuiking, ook wel enkelverzwikking genoemd. Hierbij klapt de voet plotseling om naar binnen, waardoor de buitenste enkelbanden te ver worden opgerekt – en soms zelfs kunnen scheuren. Er ontstaat bijna onmiddellijk een flinke eivormige zwelling op de buitenkant van de enkel en dit kan gepaard gaan met blauwe plekken. Bij een enkelverzwikking is het heel belangrijk om het gewricht te koelen met ijs en een brace voor de enkel aan te brengen. De enkelbrace ondersteunt namelijk het gewricht, geeft meer stabiliteit en gaat ook de zwelling tegen.

Oorzaak: sporten die veel van de enkels vragen

Natuurlijk is het mogelijk om de enkel te verzwikken wanneer u verkeerd van de stoep afstapt of wanneer u struikelt. Daarnaast zijn er veel sporten die blessures aan de enkels geven. Vooral sporten waarbij er veel gesprongen en gedraaid wordt geven een hoger risico op enkelblessures. Denk hierbij aan sporten zoals tennis, (beach)volleybal, handbal, basketbal, voetbal en hockey. Er moet immers snel gereageerd worden om de bal te halen. Wanneer de voet dan niet goed mee komt, dan ontstaat er extra druk op de enkelbanden, met een enkelblessure tot gevolg. Meerdere blessures kunnen ervoor zorgen dat de enkelbanden wat zwakker blijven en dus blessuregevoeliger worden. We spreken dan van een instabiele enkel. In al deze gevallen biedt een enkelbrace dus uitkomst.

Enkelbrace kopen

De enkelbrace bestaat uit een teenloze sok die om de voet gaat en de enkel omhelst. Soms is er klittenband aan toegevoegd om zo de brace extra goed vast te zetten. Een brace voor de enkel doet zijn werk het beste, wanneer deze goed past om de voet. Te strak is niet goed, want dan knelt het de bloedsomloop af. Maar een te losse brace voor de enkel is ook niet fijn, want dan kan het geen ondersteuning bieden. Kies daarom altijd een goede maat uit. In de beschrijving van de fabrikant kunt u alle informatie vinden die u nodig hebt. Echter stemt de maat niet overeen met uw schoen- of sokmaat. Voor het aanschaffen van een goede enkelbrace meet u de omtrek van de enkel op. Dit bepaalt namelijk de maat van de brace.

Bent u op zoek naar een goede brace voor de enkel? Ga dan naar onze webshop. Hier vindt u braces voor volwassenen en kinderen.