Wat is slijmbeursontsteking schouder en hoe kom je er vanaf?

24 oktober 2014

Een slijmbeursontsteking is erg vervelend, maar het is nog vervelender als de pijn in een lichaamsdeel dat je veel gebruikt zit. Zo gebruik je je arm en schouder erg veel. Denk maar aan je dagelijkse dingen, zoals: drinken, eten, het openen en dicht doen van kasten, het verrichten van huishoudelijke taken en het sturen van een fiets of auto. Je gebruikt je schouder vaker dan je denkt.

Slijmbeursontsteking schouderWat is slijmbeursontsteking schouder?

Een slijmbeursontsteking in de schouder is uit te leggen aan de hand van de afbeelding hiernaast. In het schoudergewricht zitten meerdere gewrichten, pezen en spieren. Het schoudergewricht bestaat uit de kop van de bovenarm (schouderkop) die in een komvormige uitsparing van het schouderblad rust. Beide zijn beschermd met kraakbeen en aan de bovenkant wordt het beschermd door het acromion en het sleutelbeen. Tussen deze gewrichten lopen tal van spieren die de bewegingen van de schouder mogelijk maken. Om de spieren te beschermen en goed te laten werken zit hier de slijmbeurs tussen. De slijmbeurs kan je vergelijken met holle ruimte die gevuld is met vocht. De slijmbeurs zwelt op als deze geïrriteerd is en je spieren kunnen hierdoor niet fatsoenlijk functioneren. Dit veroorzaakt pijn en kan leiden tot een ontsteking van de slijmbeurs.

Hoe herken je slijmbeursontsteking schouder?

Een slijmbeursontsteking schouder herken je doordat je continu pijn voelt in de schouder, waardoor bijvoorbeeld kleine en onschuldige handelingen, zoals het lezen van een krant of iets lichts optillen, als erg pijnlijk kan worden beschouwd. De bewegingsvrijheid is beperkt. Handelingen waarbij er erg veel van de schouder wordt gevraagd kan je niet uitvoeren of met heel veel pijn. Daarnaast kan het zijn dat de schouder warmer aanvoelt.

Oorzaak slijmbeursontsteking schouder

Een slijmbeursontsteking in de schouder wordt veroorzaakt door herhaaldelijke overbelasting. Mensen die bijvoorbeeld werken als elektricien lopen een verhoogd risico om een slijmbeursontsteking in de schouder op te lopen. Met het beroep wordt er bijna dagelijks gewerkt met de handen boven het hoofd en als zij niet genoeg rust houden is de kans op een slijmbeursontsteking in de schouder aanwezig. Ook andere beroepen waarbij continu dezelfde handeling wordt verricht, is een verhoogde kans op een slijmbeursontsteking aanwezig.

Genezing slijmbeursontsteking schouder

Een genezing van een slijmbeursontsteking schouder kan erg verschillend zijn. Personen die meteen rust houden, kunnen eerder van klachten af zijn dan iemand gewoon blijft doorlopen met de schouderpijn. Deze persoon kan na een jaar nog steeds met de klacht blijven lopen.

Als pijnstillers als paracetamol niet helpen kan een huisarts besluiten om je een injectie te geven. In deze injectie ziet een ontstekingsremmende en/of pijnstillende vloeistof. De pijn kan na de injectie afnemen en hierdoor kan je je arm beter bewegen en dit is weer goed voor het herstel.

slijmbeursontsteking schouder - ShockwaveHet raadplegen van een fysiotherapeut kan ook. Zij zullen samen met je een doel vaststellen om de pijn te verminderen en daarnaast de bewegingsruimte van schouder te vergroten. De specialisten van Rayer Healthcare gebruiken een shockwave therapie. Met deze hypermoderne behandelmethode wordt er gewerkt met trillingen en de trillingen zetten het lichaam aan om het herstel te bevorderen. Veel mensen ondergingen al deze behandeling en merkten grote verbeteringen, zelfs als zij maar een paar keer gebruik maakte van de behandelmethode.

Heeft u vragen of wilt u meer informatie ontvangen over slijmbeursontsteking schouder? Neem dan contact op met Fysiotherapie Informatie.